Haber

Jeologların Deprem Konutlarındaki Uyarısının Ardından Hukukçulardan Uyarı

Kahramanmaraş’ta 2 depremle 11 ilde yaşanan afet sonrası barınma ve soğuk en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Hükümetin tüm enkaz kaldırılmadan önce konut inşaatı planlaması bilim adamları tarafından eleştirildi. Jeologlar zemin ve temel araştırmalarının tamamlanmasını istediler. Seçimler yaklaşırken hızlı hareket etmek isteyen hükümetin bu planına hukukçulardan bir itiraz geldi. Depremzedeler için yapılacak konutların plan ve parselasyonlarının açıklanmaması ve planlara itiraz edilmemesinin mülkiyet haklarına müdahale edeceğine dikkat çekildi.

“Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır”

Avukat Figen Çalıkuşu, “Deprem mağdurunun kendi taşınmazına ait plan ve parselasyonun Bakanlıkça ilan edilmemesi, askıya alınmış olarak görülmemesi ve doğal olarak görünmeyen plana itiraz edilememesi mülkiyet hakkına müdahaledir. mülkiyet hakkı, sahibine en geniş yetkileri veren anayasal bir haktır.

Konutlar hukuki karışıklığa neden olur mu?

Avukat Figen Çalıkuşu, 126 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm plan ve imar uygulamalarını onaylayacağını ancak bu planların askıya alınmayacağını ve itiraza kapalı olduğunu açıkladı. Çalıkuşu’nun yazılı açıklaması şöyle:

“Deprem mağdurunun taşınmazına Bakanlıkça yapılacak plan ve parselasyonun ilan edilmemesi, askıya alınmaması ve doğal olarak görünmeyen plana itiraz edilememesi mülkiyet hakkına müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkileri veren bir haktır.”

Çalıkuşu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde onaylanan bu plan ve imar planlarının askıya alınmayacağını ve ilan edilmeyeceğini, bu plan ve parsellere itiraz edilemeyeceğini açıkladı.

Çalıkuşu, “Bu alanlardaki taşınmaz veya imar hakları kısmen veya tamamen başka bir alana devredilebilir. Bu haklar takas ve takas işlemlerine konu olabilir.

“Yasal olarak takip edilmelidir”

Çalıkuşu, bu düzenlemelerin sorunları çözüyor gibi görünse de depremzedelerin mülkiyet haklarını kullanmalarını kısıtladığını belirtti.

“Deprem mağdurunun taşınmazına Bakanlıkça yapılacak plan ve parselasyonun ilan edilmemesi, askıya alınmaması ve doğal olarak görünmeyen plana itiraz edilememesi mülkiyet hakkına müdahaledir. Mülkiyet hakkı, sahibine en geniş yetkileri veren anayasal bir haktır. Bu yetkiler, malı kullanma, maldan yararlanma ve mal üzerinde tasarrufta bulunma yetkisidir.

“YASAL OLARAK TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tek yetkisinin mülkiyet hakları ve tasarruf yetkisinin sona ermesine neden olmayacağının altını çizen Çalıkuşu, “Ancak depremzedelerin mülkiyet hakları yasal olarak ortadan kalkmıyor, ancak ek bir çaba gerektiriyor. yasal olarak takip edilecektir.” .

haberkizilirmak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu