Tunç Soyer: Mart Başına Kadar Osmaniye’de 200 Konteynerlik Şehir Kuracağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mart ayı başına kadar Osmaniye’de 200 konteynerlik kent kuracaklarını ve bölgede kırsal kalkınma için harekete geçtiklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın mağduriyeti devam ettiği sürece biliyoruz. Osmaniye, İzmir’de gülümsememiz mümkün değil. Güçlenmeye, güçlenmeye ve birbirimize sahip çıkmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi.
Tunç Soyer, İzmir’in Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören 11 ilin genel afet koordinasyonu olduğu Osmaniye’de bugün basın toplantısı düzenledi. Cebelibereket Şehit Ali Alkan Ortaokulu’nun bahçesinde kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Osmaniye İl Başkanı Şükret Çaylı ve ilçe liderleri de katıldı.
“ÇALIŞMAMIZ GEREKEN ESAS KONU DEPREMDEN SONRA TRAVMA OLDUĞUDUR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesinde yürüttüğü çalışmaları anlatan Soyer, “Depremin yaraları çok daha taze. Çok büyük acılar, dramlar var. Bir yandan bugün için ne yapmalıyız? el, kısa, orta ve uzun vadede Osmaniye’de yapılması gerekenler.Burada verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.Ancak deprem travması sonrası üzerinde çalışmamız gereken sorun, bitti” dedi.
Cebelibereket Okulu bahçesindeki koordinasyon merkezinde günde 2 bin kişiye hizmet veren seyyar mutfak bulunduğunu belirten Soyer, şöyle konuştu:
“İZMİR’E MİKROSKOPLA BAKIYORUZ, OSMANLI’YA TELESKOPLE BAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
“Çok temel birimlerimizi buraya taşıdık. Her geçen gün sayısı artan bir ekibimiz var. Park Bahçeler Müdürlüğü’nden Fen İşleri Müdürlüğü’ne kadar tüm gruplarımız burada. Daha da önemlisi Acil Durum Analiz Ekibimiz burada. Vatandaş Cebelibereket Okulu’na giren Osmaniyeli, İzmir belediyesine gelmiş gibi hizmet alsın istiyoruz, ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin minyatürünü yapacağız’ dedik, adım adım kuruyoruz. Sadece İzmir olarak değil, Türkiye’nin dört bir yanından büyükşehir belediyelerinin temsilcisi olacağımızı, bir yandan İzmir’in tüm gücünü ve enerjisini taşıyacağımızı, “Bir yandan gelen üsleri koordine etme misyonunu üstlendik. Türkiye’nin her yerinden. Bir yandan İzmir’e mikroskopla, bir yandan da teleskopla Osmaniye’ye bakmaya devam edeceğiz.”
Osmaniye için çalışmaların konut ve kırsal kalkınma olmak üzere iki ana kolda yürütüleceğini söyleyen Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“MART BAŞINA KADAR 200 KONTEYNERLİK ŞEHİR KURACAĞIZ”
“Öncelikle konut üretimi. Vatandaşların bin 700’ün üzerinde ağır hasarlı evinin olduğunu biliyoruz. Yıkılan 250’den fazla binanın olduğunu biliyoruz. Mart ayı başına kadar 200 konteynerlik bir şehir kuracağız. Bu 200 konteynerlik inşaat devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde üretilecek” diyenler, “Buraya taşımalarına başladık. Diğer yandan onları da buraya getirdiğimiz arkadaşlarla bir araya getireceğiz. Böylece daha birçok konteyneri buraya getiriyoruz. Bildiğiniz gibi bir kamyon en fazla iki konteyner getirebilir. Ancak burada panel olarak monte ettiğimizde bir seferde 15-18 mid-container montajı yapacağız. Burada da maksimum 35 dakikada konteyneri monte edebiliyoruz. Mart ayı başından itibaren çadırlarda yaşayan vatandaşlarımızı daha donanımlı ve korunaklı konteynerlere yerleştirmeye başlayacağız.
“İZMİR’DE ÜRETİCİYE SAĞLADIĞIMIZ FIRSATLARI OSMANİYE’DE DE SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Kırsalda üretime devam etmemiz gerekiyor. Kırsalda üretim devam etmezse Osmaniye’de gıda krizi yaşanabilir ve kırsalda yaşayan vatandaşlar göç ederek şehirdeki işsizler ordusuna katılacak. İzmir’de ‘Başka Tarım Mümkün’ çatısı altında yürüttüğümüz çalışmaları Osmaniye’ye de taşımak istiyoruz. İzmir’deki üreticilere sağladığımız imkanları Osmaniye’de de sağlamak istiyoruz.
“KARDEŞLİK BAĞINI GÜÇLENDİRMEMİZ VE GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR”
Osmaniye’de kurduğumuz bu kardeşlik bağını devam ettirmek istiyoruz. Bu kardeşlik bağını genişleterek Osmaniye’ye daha çok fayda sağlayacak bir noktaya taşımak istiyoruz. Biliyoruz ki Osmaniye’de vatandaşlarımızın çilesi devam ettikçe İzmir’de yüzümüz gülmez. Bu kardeşlik bağını pekiştirmeli, güçlendirmeli ve birbirimize sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle buradayız.”
11 büyükşehir belediyesi arasında Osmaniye’nin genel afet uyumunu üstlenmek için İzmir’in sorumluluğuna değinen Soyer, sözlerini şöyle tamamladı:
“BİLİNÇLERİMİZİN SÖZLERİNİ GENÇLER DUYSUN İSTİYORUZ”
“AFAD depremde bizi Osmaniye ile eşleştirdi. Biz deprem bölgesinin tamamına hizmet götürmek için çaba sarf ettik. Ancak daha sonra 11 büyükşehir belediyesinin lideri olarak bu hizmeti daha sağlıklı bir şekilde ulaştırmak için bizimle işbirliği yapma kararı aldık. daha düzgün uyum.” En iyisini istediğimi söyledim. Çünkü AFAD’ın ilk eşleştirmesinin bir avantaj olacağını ve buradaki arkadaşların verdiği bilgilerle daha faydalı olabileceğimizi düşündüm. Bilerek, isteyerek ve kendi irademizle buradayız. Gençler bugüne kadar tutkularımızın sözlerini duydu, bundan sonra da vicdanımızın sözlerini duysunlar istiyoruz.”